...

Eğitim Fakültesi

NEVÜ’de “Öğretmen Yeterlilikleri” Konulu Panel Düzenlendi
01/12/2023

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Eğitim Fakültesi tarafından ‘’24 Öğretmenler Günü” etkinlikleri kapsamında “Öğretmen Yeterlilikleri” konulu panel düzenlendi.

NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Salonu’nda düzenlen etkinliğe; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şahlan Öztürk, Genel Sekreter Nihat Çavuşoğlu, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Şevki Aydın, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Akpınar, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Bengü Aksu Ataç, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, öğretmenlik mesleğinin dünyanın en saygın mesleklerinden biri olduğuna ve sağlıklı toplumların geleceğini inşa etmede öğretmenin önemine değindi. Aktekin, “Toplumumuzun en saygın mesleklerinin başında gelen ‘Öğretmenlik Mesleği’ kutsal bir meslek olup,  bu mesleği icra eden öğretmenlerimizde toplumun her alanında saygının en büyüğünü hak eden kişilerdir. Bu nedenlerden ötürü öncelikle geleceğin öğretmen adayı olan siz değerli öğrencilerimiz ve sizleri bu kutsal mesleğe en iyi şekilde hazırlama gayreti içinde olan akademisyen arkadaşlarımız başta olmak üzere yurdumuzun her köşesinde kendini eğitime ve öğretime adamış tüm akademisyenlerimizin ve öğretmenlerimizin bu gününü en içten duygularımla kutluyorum.

Bizler sahip olduğumuz tüm değerlerimizle kültürü zengin, köklü bir medeniyetin evlatları ve mirasçılarıyız.  Bizleri biz yapan ise manevi ve kültürel gelişimimize büyük katkıları bulunan Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Mevlana, Hoca Ahmed Yesevi gibi değerli şahsiyetlerimizdir. Geleceğin öğretmen adayı olan siz değerli öğrencilerimiz bu değerleri iyi öğrenmeli ve unutmamalıdır. Güzel, saygın ve kutsal bir meslek olan öğretmenlik mesleğimizi icra ederken de kendimizi sadece kendi alanlarımızla değil farklı alanlarda geliştirip, zenginleştirelim. Ayrıca geleceğin insanlarına umut veren ve umudu olan bir ülkenin evlatları olduğumuzu da asla unutmayalım. Çünkü tüm dünya mazlumların tek umudu Türkiye. Bizim ülke olarak siyasi, ekonomik, teknoloji ve diğer alanlarla birlikte eğitim alanında da güçlü olmamız gerekiyor.

Üniversite yönetimi ve hocalarınız olarak bizlerde siz öğrencilerimizin derslerinizle birlikte ders dışı kendinizi geliştirecek, yeni bilgi ve tecrübeler edinmenize vesile olacak çeşitli sosyo-kültürel faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Sizlerden beklentimiz ise sizlere sunulan tüm bu imkanları en iyi şekilde değerlendirerek, kendinize, bulunduğumuz topluma, ülkemize ve tüm insanlığa faydalı birer bireyler olarak yetişmenizdir. Bu doğrultuda her daim sizlerin yanınızdayız” diye konuştu.

Öğretmenin Konumu ve Saygınlığı

Panelde “Öğretmenin Konumu ve Saygınlığı” üzerine konuşan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Şevki Aydın, “Eğitim sistemindeki ana unsur öğrencidir. Öğreticiler,  öğretmenler, yöneticiler ve diğer eğitim unsurların hepsi öğrenciler için var. Öğrenci olmaz ise bunların hiç biri olmayacak. Ondan sonraki eğitim sistemin en önemlisi ve etkilisi öğretmenlerdir. Çünkü öğretmenler toplumlarda bireysel ve toplumsal hayata dokunur,  onları şekillendirir.

Öğretmenler ayrıca eğitim sistemine ruh verendir. Bir okulda çok iyi bir program hazırlayabilirsiniz, çok iyi materyaller ve teknolojik imkanlar hazırlayabilirsiniz. Eğer öğretmenler ona dokunmuyorsa, onlara bir ruh verip canlandıramıyor ise bunların hiç anlamı ve işlevi olmaz. Siz ne yaparsanız yapın, bütün imkanları etkin ve verimli hale getirecek olan kişi öğretmendir. Onun için bizim öğretmenliği son derece önemsememiz ve onu layık olduğu yere konuşlandırmamız şart. Son yıllarda ‘Artık teknoloji gelişiyor ve giderek öğretmenliğe ihtiyaç kalmayacak’ iddialarında bulunanlar var. Ben bunların hiç birine katılmıyorum. Çünkü teknoloji ne kadar ilerler ise ilerlesin, teknolojik materyaller ne kadar gelişirse gelişsin mutlaka öğretmene ihtiyaç vardır” diye konuştu.

Öğretmenin Dijital Yeterlilikleri

“Öğretmenin Dijital Yeterlilikleri” başlığı adı altında konuşan Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şeyhmus Aydoğdu, öğretmenlerin sahip olması gereken temel becerilerin yanı sıra e-öğrenme, dijital içerik, ölçme ve değerlendirme, işbirliği araçları ile güncel teknolojilerin kullanımı konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Kapsayıcı Eğitimde Öğretmenin Rolü

“Kapsayıcı Eğitimde Öğretmenin Rolü” üzerine konuşan Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Bozdağ, kapsayıcı eğitim süreci, kapsayıcı eğitim uygulamaları ile kapsayıcı değerlendirme konularına değindi. Kapsayıcı eğitimde öğretmenin rolünü ‘MEB Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri’ ile ‘Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi’ bağlamında değerlendiren Bozdağ, kapsayıcı okul ve kapsayıcı toplum için öğretmenlerin algı, tutum ve değerlerinin önemine vurgu yaptı.

Panel, Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin’in konuşmacılar Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Şevki Aydın, Doç. Dr. Şeyhmus Aydoğdu ve Doç. Dr. Faruk Bozdağ ile öğrenci etkinliklerinin düzenlenmesinde katkısı bulunan Doç. Dr. Kübra Şengül’e teşekkür belgelerini takdim etmesi ile son buldu.