MADDE 10- (1) Öğrenciler, sınav programı ilan edildikten sonra sınavların hangi gün, saat ve sınıfta olacağının takibinden kendileri sorumludur. Sınav başlamadan on dakika önce sınav salonunda (sınıfta) bulunmaları esastır. Öğrenciler, ilan edilmişse sınıf oturma düzenine göre yoksa sınıfta aralıklı ve düzenli oturmalıdır. Gözetmenler gerektiğinde oturma düzeninde değişiklik yapabilirler.
(2) Öğrencilerin sınava girerken yanlarında fotoğraflı kimlik kartı (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport vb.) ve öğrenci kimlik belgesi (veya öğrenci belgesi) bulundurmaları zorunludur. Öğrencinin yüzü çene ve şakak çizgisi açıklığında görünebilir olmalıdır. Öğrenciler “Öğrenci Kimlik Belgelerini” sınav başlamadan önce oturdukları sıranın üzerine koymalı ve kimlik belgeleri sınav süresince gözetmenin görebileceği bir yerde durmalıdır.
(3) Sınavın başlamasını takip eden ilk 15 dakika içinde salona gelen öğrenciler sınava alınır. Bu öğrencilere ek süre verilmez.
Teorik derslerde sınavın başlamasını takip eden ilk 15 dakika içinde öğrenciler sınav salonundan çıkamaz.
(4) Öğrenci, sınav salon listelerinin hazırlandığı birimlerde adının bulunduğu sınıfta sınava girmek zorundadır.
(5) Öğrenciler, gözetmenin tüm talimat ve uyarılarına uymak ile yükümlüdür. Verilen talimatlara uymayan öğrencilerin bu durumu, disiplin soruşturmasına da dayanak olacak şekilde tutanakla tespit altına alınır.
(6) Öğrenciler, sınav salonuna öğrenci kimliğine ek olarak kalem, silgi gibi sınav gereçleri ile dersin öğretim elemanı tarafından sınavda kullanılmasına izin verilmiş kaynak ve araçları getirebilirler.
(7) Salona, 6. maddede belirtilenler dışında herhangi bir eşyanın (cep telefonu, ders notları ve kitapları, vb.) getirilmesi durumunda, bu eşya ve malzemelerin öğrencinin sınav sırasında ulaşamayacağı bir yere konulması gerekir. Bu işlemden öğrenciler sorumludur. Ayrıca, sınav salonuna yiyecek ve içecek (su hariç) getirilmez. Sınav gözetmenleri bu sıralanan eşya ve malzemeleri sınav düzeni için gözetim altına alabilir. Telefonların açık olması ya da sadece sessiz konuma alınmış olması gibi durumların tespit edilmesi hâlinde gözetmenler kural dışı davranış gösteren öğrencilerin sınav salonunu terk etmesini isteyebilir. Böyle durumların söz konusu olması hâlinde tutanak tutularak öğrencilerin sınavları geçersiz sayılır.
(8) Sıra, duvar vb. zeminler üzerinde bulunan sınavla ilgili yazılardan ve sıra altındaki /etrafındaki belgelerden o sırada sınava giren öğrenci sorumludur. Öğrenci sınava başlamadan
önce sırasını ve çevresini kontrol etmeli, böyle bir durum varsa bu yazıları silmeli ve sınav başlamadan önce gözetmenleri bilgilendirmelidir.
(9) Öğrenci; sınavın başlangıcında sınav kâğıdına adını-soyadını, numarasını ve istenen diğer gerekli bilgileri yazmak zorundadır. Sınav kâğıtlarındaki bilgi eksikliklerinden (kodlama eksikliği, hatası, ad veya numaranın hatalı yazımı vb.) kaynaklanacak bir sorunda tüm sorumluluk öğrenciye aittir.
(10) Sınavın başladığının sözlü olarak gözetmen tarafından duyurulması ve cevap kâğıtlarının dağıtılmaya başlanmasıyla sınav başlamış sayılır. Sınav sırasında, öğretim elemanı tarafından kullanılmasına izin verilmemiş bir kaynaktan (ders notu, kitap vb.) yararlanılması, diğer bir öğrencinin sınav kâğıdına bakılması, öğrenciye sınav kâğıdının gösterilmesi ve diğer bir öğrenciyle yazılı veya sözlü olarak herhangi bir bilgi alışverişinde bulunulması vb. eylemler kopya olarak değerlendirilir.
(11) Öğrenciler, sınavın ilk 15 dakikasında ve son 5 dakikasında salondan çıkamaz.
(12) Salonda tartışma, kavga gibi istenmeyen olayların yaşanması, sınavın bir alt yapı (su basması vb.) sorununa bağlı olarak yürütülmesinde zorlukların söz konusu olması veya sağlık problemlerinin yaşanması gibi durumlarda gözetmen, sınav tutanağına durum ile ayrıntılı bilgiyi kaydetmek şartıyla öğrencilerin sınavdan çıkmasına izin verebilir. Söz konusu problemin çözülmesinin ardından öğrenciler salona tekrar alınır ve sınav için kaybedilen süre kadar ek süre verilir.
(13) Sınav salonunda hiçbir şekilde tek bir öğrenci kalamaz. Sınav salonunda son iki öğrencinin kalması durumunda her iki öğrenci de sınavlarını bitirinceye kadar salonda tutulur.
(14) Sınav kâğıdını teslim ederek salonu terk eden öğrenci, sınavın bitiminden önce
salona tekrar giremez. Bu kurala aykırı davranan öğrenci hakkında sınav düzenine aykırı davranışı nedeniyle tutanak tutulur.
(15) Sınav salonunu terk eden öğrencilerin sınav bitimine kadar koridorlarda toplanmaları ve koridoru terk edene kadar sınav soruları ile ilgili sözlü yorum yapmaları yasaktır.
(16) Sınav soruları ya da verilmiş yanıtlar, bir kâğıda yazılarak sınav salonundan çıkartılamaz.
(17) Laboratuvar, atölye, şantiye ortamında gerçekleştirilen sınavlarda öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği açısından “Kişisel Koruyucu Donanım” kullanmaları zorunludur.
(18) Yukarıda bahsedilen veya bahse konu olmamış tüm olaylarla ilgili olarak hakkında tutanakla işlem yapılan öğrenci için Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin disiplin maddesi (39. madde) hükümleri uygulanır.
Sınav sonucuna itiraz
MADDE 11- (1) Sınav sonucuna yönelik itirazlarda “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin 25. madde hükümleri uygulanır.
- Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Materyal Sergisi
- Rehberlik Araştırma Merkezi ve Özel Eğitim Bölümü Semineri
- 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Programı
- 10. ÖRAV Eğitim Şenliği Üniversitemizde Gerçekleşiyor
- Öğretmenler Günü Etkinlikleri
- 24.09.2024 Tarihli ve 32672 Sayılı Resmi Gazete’ de Yayımlanan 2024.02.03 ve 2024.02.04 İlan Nolu Öğretim Elemanı Alım İlanları Nihai Değerlendirme Sonuçları
- Kariyer Farkındalığı Semineri Duyurusu
- 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Fakültemiz Bölümlerine Ait Ders Programları
- 24.09.2024 Tarihli ve 32672 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan 2024.02.03 ve 2024.02.04 İlan Nolu Öğretim Elemanı Alım İlanları Ön Değerlendirme Sonuçları
- 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi Eğitim Ortak Derslerine Ait Ders Programı
- Türk Eğitim Vakfı (TEV) Burs Başvuruları Duyurusu
- TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Tanıtım Etkinliği
- Zorunlu Yabancı Dil I-II Dersi Muafiyet Sınavı Sınav Giriş Yerleri
- Tek Ders Sınavı Hk.
- NEVÜ Eğitim Fakültesi Sosyal Medya Kanallarımız